Debat på Dokk1: Vold, våben og narkohandel – Er hiphoppens forbindelser til bandekriminalitet blevet for tætte?

I Sverige, England og USA er hiphopscenen tæt forbundet med bandekriminalitet, og i de danske miljøer er der sket en forråelse. Er hiphoppens forherligelse og omgang med vold, våben og narkotika gået over stregen? Dokk1 inviterer til arrangementet “Mask’ på? – debat om hiphop og bandekriminalitet” i samarbejde med Music City Aarhus 2022 den 25. oktober.

I Sverige ser vi anerkendte rappere være en aktiv del af bandemiljøerne, og i USA er der sket en stigning i antal af især unge rappere, der får en fængselsdom eller på tragisk vis ender deres liv voldeligt. Er det samme ved at ske i Danmark? Er forbindelsen mellem hiphopmiljøet og bandekriminalitet blevet for tæt?

Det er nogle af de spørgsmål, som bliver taget op til diskussion den 25. oktober, hvor Music City Aarhus 2022 i samarbejde med Dokk1 inviterer til debat under titlen “Mask’ på? – debat om hiphop og bandekriminalitet”. I debatten zoomes der helt ind på udviklingen i hiphopmiljøet. Panelet består af skuespiller, debattør og tidligere bandemedlem Abud Mustafe samt filmskaber og instruktør Mike Spooner. I rollen som moderator medvirker musikjournalist og hiphop-entusiast Kristian Karl, som arbejder på magasinet Soundvenue og har haft fingeren på hiphop-pulsen gennem mange år.

“Hiphoppens historie har altid været, at musikken kan være en vej væk fra hårde kår. At den kan være et alternativ til kriminalitet. Men hvad sker der med den fortælling, når musikmiljøet og den kriminelle verden rykker tættere på hinanden? Er hiphoppen så en vej ud af kriminalitet – eller ind i den? De spørgsmål synes jeg er ekstremt vigtige at tale om,” fortæller Kristian Karl.

Et panel af hiphop-insidere

De to paneldeltagere Abud Mustafa og Mike Spooner har begge en tæt forbindelse til hiphoppen i Danmark.

Mike Spooner har instrueret en række musikvideoer med kendte danske kunstnere som L.O.C og Burhan G. I hans bagkatalog finder man også nogle voldsomme og omdiskuterede musikvideoer, f.eks. ”Mask på” med Shooter Gang, der har vakt stor opsigt og er blevet kritiseret for at forherlige vold og bandekriminalitet.

“Debatten om rapmusik er kun en lille del af en langt større samtale om blandt andet kunstens rolle generelt i forhold til social ulighed og fejlslagen integration. I forhold til rap har vi en tendens til at behandle musikken som en årsag frem for et symptom på et dybereliggende problem, og det er min kæphest i debatten,” udtaler Mike Spooner.

Abud Mustafa er tidligere medlem af den kriminelle københavnske bande Brothas, men er nu ude af miljøet. Han står bag initiativet ’Nok er nok – Stop fremmedfjendsk retorik’.

Debatten er arrangeret i samarbejde med Music City Aarhus 2022 og støttet af FO Aarhus’ debatpulje.

FAKTA

  • Debatten Mask’ på? – debat om hiphop og bandekriminalitet finder sted tirsdag den 25. oktober kl. 19:00 – 20:30.
  • Paneldeltagerne er skuespiller, debattør og tidligere bandemedlem Abud Mustafa og filmskaber og instruktør Mike Spooner.
  • Det er gratis at deltage i debatarrangementet, men tilmelding kræves. Tilmelding via dette link:

https://www.aakb.dk/arrangementer/tendenser-og-debat/mask-paa-debat-om-hiphop-og-bandekriminalitet

  • Debatten er én ud af tre debatter med fokus på musikliv, som finder sted hen over efteråret i et samarbejde mellem Music City Aarhus 2022 og Dokk1.
  • De øvrige debatter er MUSIKJOURNALISTIK I EN WOKEKULTUR – debat om køn, sprog og sexisme den 22. september (allerede afholdt) og #METALTOO – er metalmusikken mest for hvide mænd? den 7. december.
  • Debatterne er støttet af FO-Aarhus’ debatpulje.

Flere nyheder

Aarhus’ nykomponerede børnesang udgives som noder til alle folkeskoler i byen

‘Solens sang’ er navnet på byens nye børnesang, som blev komponeret af sanger, producer og sangskriver Katrine Stochholm samt en række skolebørn i foråret 2022. Sangen blev fremført for første gang for Dronningen til Hendes Majestæts Regeringsjubilæum i Mindeparken den 3. juni, og nu bliver sangen udgivet som noder og uddelt til alle folkeskoler i byen.

Læs mere »
MusicCityAarhus_logo2

Vi bruger cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside.