STADIONHALLEN / AARHUS STADION

For enden af Stadion Allé stod Stadionhallen færdigbygget i 1920 efter mange års politiske og økonomiske forhandlinger. Egentlig var der tale om to stadionhaller forbundet af en åben søjlegård, men kun den vestre hal havde trægulv, og var derfor den, der – udover til tennis og atletik – blev brugt til foredrag og koncerter.

Stadionhallen blev særlig kendt for at have gode akustiske forhold, der gjorde den ideel for orkestre som Aarhus By-Orkester og sørgede for, at internationale orkestre som Orchestra de Paris og London Philharmonic Orchestra også lagde vejen forbi.

Udover koncerterne i Stadionhallen har de udendørs faciliteter på Aarhus Stadion været med til at trække de helt store internationale navne til byen. Heriblandt internationale artister som Eagles, B.B. King, New Order og Melanie B. (Spice Girls) og danske hitmagere som Sanne Salomonsen, Rugsted & Kreutzfeldt, TV2 og Sebastian.

Stadion-tribunen blev for første gang brugt som orkestertribune i 1976, da de amerikanske jazz-rock idoler Weather Report, John McLaughlin & Shakti og George Duke/Billy Copham gav udendørs koncert for 7200 fremmødte publikummer.

Under besættelsen i 2. Verdenskrig blev de to stadionhaller beslaglagt af den tyske besættelsesmagt, og i 1943 var de udsat for en sabotageaktion, hvor den ene hal brændte ned. Der skulle vise sig at gå lang tid før hallen igen var klar til brug, idet en erstatningshal først stod færdig 11 år senere i 1954.

Den nyistandsatte Stadionhal blev taget godt imod – især af en af Jyllands-Postens anmeldere, der i åbningsåret 1954 havde været til sommerkoncert med Aarhus By-Orkester (senere Aarhus Symfoniorkester) og skrev:

“Klangforholdene er langt mere ensartede og fuldt på Højde med de bedste steder i Universitets-Aulaen, og der er Plads til næsten det Tredobbelte Antal Tilhørere…Aarhus skal nok faa Glæde af sin nye Koncertsal. Maaske Byens Musiksnobber nødigt vil fjernes for langt fra Bispetorvet (red. fra Aarhus Teater, hvor orkestret ofte optrådte). Vi andre vil med Glæde komme strømmende, naar der spilles god Orkestermusik i Stadion.”

Selvom Stadionhallen var placeret i udkanten af det daværende Aarhus kunne hallen sagtens trække de helt store publikumsmasser. I 1955 gav den internationale jazzstjerne Louis Armstrong to koncerter i hallen, hvor mere end 7000 begejstrede tilskuere var strømmet til. “En fantastisk Oplevelse” konstaterede Jyllands-Posten dagen efter, med “…Horder af Jazzbegejstret Ungdom, der slugte hver Lyd fra Tribunen…” Efter koncerten deltog Armstrong i intet mindre end to efterfester i byen – blandt andet på Jazzhus Tagskægget – før hans turné fortsatte til Kiel.

I dag bruges den gamle stadionhal primært til sportsaktiviteter, idet der i 2001 blev bygget NRGI Arena (i dag Ceres Arena) længere henne ad Stadion Allé. Arenaen blev indviet med en særlig koncert, hvor aarhus-musikeren Thomas Helmig havde komponeret et særligt stykke musik til hallen, der blandt andet er blevet brugt, når håndboldhold løber på banen.

I juni 2022 vendte Helmig tilbage til Stadionområdet med hans hidtil største hjemmebane-koncert i Ceres Park (tidligere Aarhus Stadion), hvor blandt andet aarhusianske Clara stod for opvarmningen.

Stadionhallen / Aarhus Stadion, Stadion Allé 70, 8000 Aarhus C
Stadionhallen, Aarhus Stadion. Aarhus By-Orkester. Foto: Børge Venge, Demokraten.
Deep Purple, Stadionhallen 1973. Foto: Århus Stiftstidende.
Århus Festival, Aarhus Stadion 1987. Foto: Jens Tønnesen, Aarhus Stadsarkiv.

“BYENS LYDSPOR” – SKILTEPLACERINGER


Genlyd Grammofon / Feedback Recording
Haraldsgade 27, 8260 Viby

Husets Musikteater
Vester Allé 15, Aarhus C

Jazzhus Tagskægget
Klostergade 34, Aarhus C

Musikcaféen / Backstage / TAPE / Super
Mejlgade 53, Aarhus C

Stadionhallen / Aarhus Stadion
Stadion Allé 70, 8000 Aarhus C



Stakladen
Nordre Ringgade 3, 8000 Aarhus C

Trinbrædtet / V58 / Aarhus Musikkontor
Vestergade 58P, Aarhus C

Vejlby Risskov-Hallen
Vejlby Centervej 51, 8240 Risskov

Aarhus Musikteater / Teatercaféen
Østergade 10, 8000 Aarhus C

Aarhus Teater
Teatergaden 1, 8000 Aarhus C

Teksten er udarbejdet af Kirstine Lefevre Sckerl og Kasper Kudsk med tilføjelser af Sofie Sloth Rousing.

Byens Lydspor er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv med støtte fra Kirsten & Gunnar-fonden.

Find flere skiltehistorier

JAZZHUS TAGSKÆGGET

Jazzhus Tagskægget var en legendarisk jazzklub, der åbnede i Paradisgade i oktober 1967. Til åbningen blev der budt på intet mindre end 18 timers jam-session med diverse jazzbands, og så var stedet ellers skudt i gang!

Læs mere »

STAKLADEN

I 1964 stod Stakladen færdig som en del af Studenternes Hus ved Aarhus Universitet. Med den havde de studerende ikke blot fået en stor og arkitektonisk særpræget kantine, men også en koncertsal, som hurtigt blev flittigt brugt.

Læs mere »

VEJLBY-RISSKOV HALLEN

Der var engang, hvor nogle af de allerstørste internationale navne hyppigt kom forbi Aarhus Nord. I 1970’erne og 1980’erne var Vejlby-Risskov Hallen et ofte benyttet sted, når Aarhus fik besøg af musikkens største stjerner.

Læs mere »

AARHUS TEATER

Siden Aarhus Teater åbnede i 1900, har musik spillet en stor rolle i teatrets forestillinger. Orkestret spillede ouverturen før alle forestillingerne samt i mellemakterne – og ikke mindst under optrædenerne, når der var tale om syngespil og operetter.

Læs mere »
MusicCityAarhus_logo2

Vi bruger cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside.