Musikjournalistik webbillede

Debat på Dokk1: Er tidens musikjournalistik sexistisk, eller er læserne blevet for fintfølende?

Bliv klogere på sexisme i musikjournalistik, når Dokk1 danner ramme om en debat torsdag den 22. september, der stiller skarpt på stereotypisering og ekskluderende sprogbrug i den journalistiske omtale af musik.
Har musikjournalistikken et problem med sexistisk sprog i artikler og anmeldelser? Hvordan kommer det til udtryk, og hvad skal vi gøre ved det? Skal vi glæde os over opgøret med nedladende stereotyper – og/eller frygte, at wokebevægelse og cancel culture truer ytringsfriheden og den kunstneriske frihed?

Det er nogle af de spørgsmål, som bliver taget op til diskussion, når Music City Aarhus 2022 i samarbejde med Dokk1 inviterer til musikdebat med titlen “MUSIKJOURNALISTIK I EN WOKEKULTUR – debat om køn, sprog og sexisme”. Til debatten kan man møde musiker Signe Tobiassen fra Aarhus-bandet Nelson Can og rockjournalist Espen Strunk.

“En af mine kæpheste i debatten om sexistisk sprogbrug i musikjournalistikken handler om de mere subtile aspekter ved sexistisk sprog. Hvorfor er det eksempelvis ekskluderende at bruge betegnelsen kvindelig bassist frem for blot bassist, når der er tale om en bassist, som er kvinde? Jeg håber på at kunne give tilskuere mulighed for at blive opmærksomme på de mange nuancer i sproget, som kan være ekskluderende eller sexistiske – ofte helt uden, vi selv er klar over det,” siger Signe Tobiassen.

Musikdebatten er en ud af tre, der finder på Dokk1 gennem efteråret i anledning af musikåret i Aarhus. Debatterne har til formål at tage nogle af de aktuelle og vigtige diskussioner i musiklivet op, som fylder meget på de sociale medier, men ofte på en ukonstruktiv måde.

“Netop emner som sprog, køn og ytringsfrihed får ofte bølgerne til at gå højt på sociale medier med mudderkastning og en hidsig tone. Derfor glæder vi os ved Aarhus Bibliotekerne til at åbne dørene til en samtale, hvor vi godt kan være super uenige, men hvor vi ser hinanden i øjnene og taler fornuftigt om, hvordan vi kan og bør tale og skrive om musik,” siger Sara Bindeballe, biblioteksformidler på Dokk1 under Aarhus Bibliotekerne.

FAKTA

  • Debatten MUSIKJOURNALISTIK I EN WOKEKULTUR – debat om køn, sprog og sexisme finder sted torsdag den 22. september kl. 19:00 – 20:30

  • Paneldeltagerne er Signe Tobiassen fra Aarhus-bandet Nelson Can og rockjournalist Espen Strunk.

  • Det er gratis at deltage i debatarrangementet, men tilmelding kræves.

  • Debatten er én ud af tre debatter med fokus på musikliv, som finder sted hen over efteråret i et samarbejde mellem Music City Aarhus 2022 og Dokk1.

  • De øvrige debatter er MASK’ PÅ? – debat om hiphop og bandekriminalitet den 25. oktober og #METALTOO – er metalmusikken mest for hvide mænd? den 7. december.

  • Debatterne er støttet af FO-Aarhus’ debatpulje.

Vil du vide mere?

Kontakt presse@musiccityaarhus2022.dk.

Flere nyheder

Aarhus’ nykomponerede børnesang udgives som noder til alle folkeskoler i byen

‘Solens sang’ er navnet på byens nye børnesang, som blev komponeret af sanger, producer og sangskriver Katrine Stochholm samt en række skolebørn i foråret 2022. Sangen blev fremført for første gang for Dronningen til Hendes Majestæts Regeringsjubilæum i Mindeparken den 3. juni, og nu bliver sangen udgivet som noder og uddelt til alle folkeskoler i byen.

Læs mere »
MusicCityAarhus_logo2

Vi bruger cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside.