Genlyd Grammofon / Feedback Recording

“I et solidt hus i en baghave til denne tilgroede villa-parcel ligger Danmarks måske bedste indspilnings-miljø for rockmusikere…Her i randen af den jyske hovedstad mærkes en afstressende atmosfære, glad kunst på væggen, varm kaffe på kanden og fristende Gajol-æsker opsat på strategisk vigtige steder.” (Kolding Folkeblad, 1983)

Sådan bliver indspilningsstudiet Feeback Recording beskrevet i april 1983. Bare syv år tidligere havde de unge gutter i Gnags bygget studiet i baghaven af deres villa-kollektiv på Haraldsgade 27 i Viby. Her stod et gammelt tømrerværksted, som gruppen – ført an af Jacob Riis’ (guitarist) solide håndværker-evner og Peter A.G. (forsanger) som organisator – fik forvandlet til et lydisoleret indspilningsstudie.

Studiet blev bygget med en drøm om selv at kontrollere både indspilning og udgivelse, for – som Peter A.G. senere har kommenteret – havde gruppen gennemskuet, at friheden lå i selv at have de værktøjer ved hånden.

Selve villaen var blevet købt af brødrene Jens og Peter A.G Nielsen og Jakob Riis-Olsen tilbage i 1971, og udover kollektiv for Gnags-medlemmerne, og deres kærester og børn, blev villaen hovedkvarter for pladeselskabet Genlyd Grammofon, som de oprettede i 1974. Med Genlyd Grammofon ville de ville skabe et kvalificeret dansk modspil til de store pladeselskaber i København og producere kreativ dansk rock på musikernes egne betingelser. Samtidig ville man sørge for at et evt. overskud ville blive holdt i selskabet, så der kunne investeres i nye spirende talenter, som de selv havde været engang.

Allerede Gnags’ andet album “Del af en ring” blev udgivet på deres eget selskab, og senere fulgte der intet mindre end 15 yderligere Gnags-albums fra Genlyd i Haraldsgade.

Villaen i Haraldsgade er senere blevet kaldt arnestedet for aarhusiansk rock i 1980’erne. Ikke kun Gnags selv indspillede og udgav plader i Haraldsgade , også artister som Thomas Helmig, Henning Stærk, Elisabeth, Mek Pek Party Band og Søs Fenger var forbi. Desuden var den danske Kronprins Frederik også en hyppig gæst på adressen i løbet af 1990’erne.

I 1985 samlede man en lang række af danske musikere til indspilningen af støttesangen “Afrika”. Bamse, C.V. Jørgensen, Lis Sørensen, Sanne Salomonsen, Michael Falch, Steffen Brandt, Søs Fenger og Thomas Helmig er bare nogle af dem, der er med på indspilningen, som blev lavet i løbet af to sommervarme dage med hedebølge.

Til Århus Festuge i 1986 fejrede Genlyd Grammofon – to år forsinket – deres 10-års jubilæum med en stor koncert i Vejlby Risskov-Hallen. På scenen stod naturligvis Gnags, men også Thomas Helmig Brothers, Elisabeth, Henning Stærk, Lars Muhl og Mek Pek var med. Samme år rundede Genlyd en imponerende årsomsætning på intet mindre end 12 millioner kroner.

Genlyd Grammofon blev solgt i 1990 til det multinationale pladeselskab BMG Ariola, og flyttede et par år senere adresse til København. I sommeren 2022 udgiver Gnags deres 26. plade, hvilket fejres med en stor koncert til den uofficielle åbning af Århus Festugen 2022. Koncerten går under navnet GNAGS’ Aarhus-historie, og billetterne blev revet væk på få dage.

Genlyd Grammofon / Feedback Recording, Haraldsgade 27, 8260 Viby
Indspilning af Afrika, Feedback Recording 1985. Fra venstre: Lise Dandanell, Gitte Naur, Lis Sørensen og Nanna. Privatfoto, Den Gamle By.
Thomas Helmig indspiller Afrika, Feedback Recording 1985. Privatfoto, Den Gamle By.
Feedbackstudiet efter ombygning 1977. Privatfoto, Den Gamle By.

“BYENS LYDSPOR” – SKILTEPLACERINGER


Genlyd Grammofon / Feedback Recording
Haraldsgade 27, 8260 Viby

Husets Musikteater
Vester Allé 15, Aarhus C

Jazzhus Tagskægget
Klostergade 34, Aarhus C

Musikcaféen / Backstage / TAPE / Super
Mejlgade 53, Aarhus C

Stadionhallen / Aarhus Stadion
Stadion Allé 70, 8000 Aarhus CStakladen
Nordre Ringgade 3, 8000 Aarhus C

Trinbrædtet / V58 / Aarhus Musikkontor
Vestergade 58P, Aarhus C

Vejlby Risskov-Hallen
Vejlby Centervej 51, 8240 Risskov

Aarhus Musikteater / Teatercaféen
Østergade 10, 8000 Aarhus C

Aarhus Teater
Teatergaden 1, 8000 Aarhus C

Teksten er udarbejdet af Kirstine Lefevre Sckerl og Kasper Kudsk med tilføjelser af Sofie Sloth Rousing.

Byens Lydspor er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv med støtte fra Kirsten & Gunnar-fonden.

Find flere skiltehistorier

JAZZHUS TAGSKÆGGET

Jazzhus Tagskægget var en legendarisk jazzklub, der åbnede i Paradisgade i oktober 1967. Til åbningen blev der budt på intet mindre end 18 timers jam-session med diverse jazzbands, og så var stedet ellers skudt i gang!

Læs mere »

STAKLADEN

I 1964 stod Stakladen færdig som en del af Studenternes Hus ved Aarhus Universitet. Med den havde de studerende ikke blot fået en stor og arkitektonisk særpræget kantine, men også en koncertsal, som hurtigt blev flittigt brugt.

Læs mere »

VEJLBY-RISSKOV HALLEN

Der var engang, hvor nogle af de allerstørste internationale navne hyppigt kom forbi Aarhus Nord. I 1970’erne og 1980’erne var Vejlby-Risskov Hallen et ofte benyttet sted, når Aarhus fik besøg af musikkens største stjerner.

Læs mere »

AARHUS TEATER

Siden Aarhus Teater åbnede i 1900, har musik spillet en stor rolle i teatrets forestillinger. Orkestret spillede ouverturen før alle forestillingerne samt i mellemakterne – og ikke mindst under optrædenerne, når der var tale om syngespil og operetter.

Læs mere »
MusicCityAarhus_logo2

Vi bruger cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside.