HUSETS MUSIKTEATER

I dag kender vi spillestedet på adressen Vester Allé som Voxhall, men de musikalske rødder går tilbage til 1972 og Husets Musikteater.

Huset – som stedet blev kaldt i folkemunde – startede oprindeligt som et besat ungdomshus i 1972, efter at Forhistorisk Museum var rykket ud af bygningen, hvor Aarhus Museum havde haft til huse siden 1877.

Efter sin begyndelse som besat ungdomshus blev Huset et kommunalt aktivitetscenter, hvor den kreative ungdomsånd fik lov til fortsat at udfolde sig i værksteder på øverste etage og koncerter, foredrag, teater m.m. i stueetagen. Fra 1974 var Huset som spillested ledet af Trevor Davies – en ildsjæl med gode kontakter, der med sin kvalitetsbevidsthed skaffede gode navne og gav stedet sin musikalsk profil, fortæller Martin Lai (en del af Husets ledelse).

Husets Musikteater har gennem tiden lagt scene til mange koncerter, og blev kendt for at være en scene, hvor alt fra nydannede punkbands til internationale artister som Radiohead (1993) har optrådt. Huset blev et sted, hvor der altid summede af liv, og stedet havde et stærkt miljø af frivillige ildsjæle, der var med til at gøre initiativerne til virkelighed.

Det var blandt andet her en lille flok århusianske og københavnske punk-bands i 1978 slog pjalterne sammen og indtog scenen for to aftener i træk. Det blev startskuddet til den århusianske Pære Punk-festival (selvom navnet først kom året efter med indspilningen af LP’en Pære Punk), der for alvor var med til at sætte skub i punkscenen. Udover Pære Punk-festivalerne lagde Huset også scene til de internationalt anerkendte Monody-festivaler.

Store internationale kunstnere som Dexter Gordon, John Scofield og The Roots har også spillet i Huset.

Spillestedet eksisterede under navnet Husets Musikteater frem til 1997 og åbnede i 1999 under navnet VoxHall. Stadig på Vester Allé 15, men i en ny tilbygning til den oprindelige bygning.

Husets Musikteater, Vester Allé 15, Aarhus C
Taurus på Huset. Foto: Den Gamle By.
Huset, Rockforbundet d. 24. februar 1980. Foto: Elmic. Copyright: Torben Skøtt.

Teksten er udarbejdet af Kirstine Lefevre Sckerl og Kasper Kudsk med tilføjelser af Sofie Sloth Rousing.

Byens Lydspor er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv med støtte fra Kirsten & Gunnar-fonden.

Find flere skiltehistorier