JAZZHUS TAGSKÆGGET

Jazzhus Tagskægget var en legendarisk jazzklub, der åbnede i Paradisgade i oktober 1967. Til åbningen blev der budt på intet mindre end 18 timers jam-session med diverse jazzbands, og så var stedet ellers skudt i gang!

Initiativtagerne til Tagskægget var fire unge studerende, heriblandt Jens Helm Petersen og Peter Max Hansen, hvor sidstnævnte med tiden overtog driften af stedet. “Ambitionerne bag (Tagskægget), fortalte Peter Max Hansen til Stiftstidende kort før åbningen, var at give plads til den rene jazz og at skabe et fristed for jazz, blues, viser og folkemusik, på et tidspunkt hvor popmusikken var på fremmarch.” (Aarhus wiki)

Allerede inden for det første år blev åbningstiden udvidet til kl. 20-05 hver dag, og i sommeren 1969 flyttede Tagskægget til nye og større lokaler i Klostergade 34, der tidligere havde været Chokoladefabrikken Elvirasminde. Selvom lokalerne var større, er stedet blevet beskrevet af journalist og musiker Martin Blom Hansen som både lille, intimt og tilrøget – en rigtig jazzklub.

Jazzen var ikke ny i Aarhus i 1960’erne, for helt tilbage omkring 1919 blev det klassiske jazz-instrument saxofonen importeret til byen fra USA og kunne blandt andet høres til jazzkoncerter i Vennelyst Pavillonen i Vennelystparken.

Jazzhus Tagskægget var et sandt samlingssted for genren og havde flere af de allerstørste på plakaten. Heriblandt navne som Keith Jarrett, Ben Webster, Count Basie, Dexter Gordon, Dollar Brand og Duke Ellington, ligesom mere populære danske rocknavne som Young Flowers, Gasolin og Day Of Phoenix også spillede på det berømte spillested.

I 1978 indgik Tagskægget et samarbejde med Vestergade 58 og Husets Musikteater – to spillesteder, der i øvrigt også flittigt præsenterede jazz -, hvor betalt entre til et af de tre steder automatisk gav adgang til de to andre. Det er et godt eksempel på, hvordan musiklivet i Aarhus har været præget af fællesskabets ånd.

I 1980 lukkede Tagskægget efter 13 år som byens – og Jyllands – førende jazzhus. Senere har lokalerne været spillested under navnene Svend Tveskæg, Elvira, Fabrikken (af to omgange), Club Fisk og Blitz med alt fra rock til DJ’s, for i 2007 at blive overtaget af Heidis Bier Bar. Historien om Klostergade 34 er en fortælling om livescenens udvikling i Aarhus gennem mere end fire årtier.

Jazzhus Tagskægget, Klostergade 34, Aarhus C
Løbeseddel, Jazzhus Tagskægget 2. nov. 1978.
Foto: Claus Ramussen (http-::koncertplakater.melipona.org:index2.jpg).

Teksten er udarbejdet af Kirstine Lefevre Sckerl og Kasper Kudsk med tilføjelser af Sofie Sloth Rousing.

Byens Lydspor er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv med støtte fra Kirsten & Gunnar-fonden.

Find flere skiltehistorier