OPLEV musik fra TAGENE af MARKANTE AARHUS-BYGNINGER VED AFSLUTNINGEN AF MUSIC CITY AARHUS 2022

Oplev bygningerne Musikhuset, ARoS og Rådhustårnet “tale” sammen, når Det Jyske Musikkonservatorium uropfører det storslåede værk Rooftop Symphony under afslutningen af Music City Aarhus 2022.

Tre af byens mest markante bygninger – Musikhuset, ARoS og Rådhustårnet – bliver badet i lys, mens der strømmer lyd og musik fra de tre tage ud over publikum i Musikhusparken mellem bygningerne. Hele byen er inviteret til gratis at overvære det spektakulære show, som varer en halv times tid.

Frederiks Allé bliver i dagens anledning lukket af, så man kan få et helt uforstyrret udsyn til de tre tårne, og allerede fra kl. 17.00 bliver der varmet op til showet med lounge DJ i Musikhusparken.

Stemmen, historien og tiden
De tre ikoniske bygninger får hver deres stemme. Først hver for sig. Til sidst samles de i den store samklang – Rooftop Symphony.

Musikhuset symboliserer stemmen. Et klassisk kor på husets tag synger de store følelser ud, som netop vores stemme kan udtrykke med særlig vægt.

ARoS symboliserer historien. Både historien og historier. Slagtøjsspillere og dansere optræder i Regnbuen på topppen af ARoS og bidrager hver for sig til den store fortælling.

Rådhustårnet symboliserer tiden. Den kronologiske tid på urskiven. Samtiden, fremtiden og den sociologiske tid illustreret af et elektronisk værk, der bliver afspillet helt uden aktiv menneskelig tilstedeværelse.

De tre bygninger får hver deres lyddesign med et højttaler-setup, som giver en oplevelse af, at musikken og lyden kommer fra selve bygningerne. De tre bygninger får også hver deres visuelle lysdesign, som bliver inkorporeret i musikken. Visuals bliver udført af Theis Wermuth fra Create This i samarbejde med komponisterne.

Lysets hitsorie – et tværfagligt værk fra byens musikkonservatorium
Komponisterne bag det samlede værk kommer fra forskellige musikalske genrer, men har arbejdet ud fra et fælles koncept om lysets historie. Først det naturlige lys (kor), der regulerer døgnets og årets gang. Dernæst ilden, som udvider dagen og verden og skaber fællesskaber og historier omkring arnen (trommer og dans) – og som mennesket i stigende grad lærer at beherske og udnytte. Endelig det kunstige lys, elektriciteten (elektronisk musik), skabt af mennesket – som nu er blevet fuldstændig afhængig af det.

De to elektroniske komponister forklarer om deres del af værket, at de har tilstræbt at skabe et stykke musik, der repræsenterer elektrisk lys i en musikalsk sammenhæng. Værket eksperimenterer med analoge optagelser af elektricitet, der bliver manipuleret tonalt og rytmisk. Andre dele af stykket bliver styret af elektroniske processer, der svarer til hvordan LED-lys bliver brugt i computerskærme, mobiltelefoner osv.

Til sidst bliver det naturlige lys, ilden og det kunstige lys – eller stemmen, historien og tiden – samlet i en stor forløsende finale.


Rooftop Symphony bliver til med støtte fra Kirsten og Gunnar Fonden, Aarhus Stiftstidendes Fond og Aarhus Kommune og i et samarbejde mellem musikkonservatoriet, Musikhuset Aarhus, ARoS og Music City Aarhus 2022. Arrangementet er en del af LET’S PLAY TOGETHER – Den officielle afslutning af Music City Aarhus 2022.

Flere nyheder