Talk: Metal+Lyrik

Talk: Metal+Lyrik

Hvad betyder lyrikken for metalmusikken? Hør fire insidere fortælle om netop dette i en talk inden koncerten med MØL på Radar.

Forud for koncerten med MØL lørdag 5. november kan du på Radar opleve en spændende talk om dansksproget lyrik i metalmusikken med bandets frontmand Kim Song Sternkopf, Anne Olesen fra Danefae, Ole Luk fra Afsky/Heltekvad og lektor på KU Tore Tvarnø Lind. Der er adgang med en gyldig koncertbillet til aftenens koncert på Radar.

Lægger du mærke til ordene i dit yndlingsmetalnummer? Og hvilket sprog det er på? I denne talk sætter vi fokus på at vise foreningen imellem metalmusikken og den dansksprogede lyrik sammen med nogen af landets dygtigste sangskrivere inden for dansksprogede metaltekster.

I metalmusiken benyttes vokalteknikkerne growl og scream, og det kan derfor være svært for det utrænede øre at høre lyrikken. Men sætter man sig ned og læser teksterne og dykker ned i dem, så åbner der sig en helt anden dimension af metalmusikken, hvor lyrik, poesi og hårdtslående beats mødes. Musikken er med til at skabe følelser og formidle fortællinger, og disse forstærkes af lyrikken.

Panelet vil dykke ned i spørgsmålene:
Hvorfor skrive på dansk? Er der en tendens til at flere gør dette end tidligere inden for metalgenreren, og hvad betyder det for en karriere i udlandet? Hvordan adskiller metalgenren sig fra andre genrer på dette punkt? Hvorfor ser vi i disse år metalmusik anmeldt i medier som Politikken og information og blive nomineret til Steppeulven mv.

Talken er lavet i samarbejde med Account The Beat og Music City Aarhus 2022.

Kim Song Sternkopf
Kim er vokalist og sangskriver i black-gaze metalbandet MØL. I 2021 udgav de det anmelderroste album Diorama, som bl.a. er blevet udnævnt til at være blandt de 50 bedste albums udgivet i 2021 af The Guardian, gennem verdens største independent metal pladeselskab Nuclear Blast i Tyskland.

MØLS tekstunivers skifter mellem det danske og det engelske sprog, både mellem, men også i selve sangene. Bandet har været på flere internationale tours. Kim tager i sit lyriske virke stort afsæt i det danske sprog, hvor vedkommende autenticitet får lov at væve sig ind mellem personlige historier og pophooks fra det engelske sprog. Kunstnerisk maskering og rå, smertelig ærlighed blandes med sangenes emotionelle spændvidde mellem raseri, støj og sårbar stilhed.

Anne Olesen
Anne er forsanger og sangskriver i det danske prog-band Danefae og studerer derudover på Det jyske Musikkonservatorium i Aalborg. Anne er født og opvokset i det midtjyske og har med tiden fundet fremelsket en stor lidenskab for at skrive sange på dansk. Som barn og ung teenager hørte hun meget rock, men besluttede sig på et tidspunkt for at blive voksen og begynde på noget mere “seriøst musik”. Den tilgang slår langsomt ens musikalske glød ihjel, og hun vendte derfor tilbage til rocken. Anne udtaler: ”Jeg elsker, når musik har noget på hjerte, og når den overrasker – alt det får jeg lov til at udleve i Danefae.”

Ole Luk
Ole Luk er forsanger i bandet Afsky, som i en anmeldelse af en koncert på Loppen (Christiania 19.09.2019) beskrives således: “Afskys musik er det modsatte af jordnært. Lyden fra kvartetten føles som et massivt stormvejr, der indtager staden. Man bliver indhyllet af melankoli og sorg, og man får helt ondt af frontmand Ole Luk, der lever sig så meget ind i musikken, at også han fremstår sorgfuld […] Afsky giver aflad for den følelse, man kan få i kroppen, når den sorte hund kommer på besøg. Det er for denne anmelder indbegrebet af black metal.”

Tore Tvarnø Lind
Tore Tvarnø Lind er musikantropolog og ansat som lektor i musikvidenskab på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Tore har blandt andet forsket i græsk-ortodoks messesang, musiktortur under Irakkrigen og blasfemiballaden omkring Pussy Riot. Siden 2014 har Tore lavet feltarbejde inden for metalscenen og på festivaler og har rettet opmærksomheden mod intensiteten i hardcore og den fragmenterede black metal-scene. Her adresserer han konfliktpotentielle spørgsmål om vold, selvmord, mytologi, klima, køn, satanisme og nsbm m.m., som de fremtræder i musikken, produktionen, lyrikken, det visuelle udtryk og den performative kontekst. Tores metalforskning tager udgangspunkt i mødet med de mennesker, der befolker metalscenen: lyttere, musikere, fotografer, producere, spillesteder osv. Tore har senest optrådt i medier som DR2, P3 og radioLOUD og deltager som frivillig på A Colossal Weekend-festivalen som tekstforfatter.



Lørdag d. 5. november kl. 19:00
Radar, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C
Billetpris: 180 kr. - billetten gælder også til efterfølgende koncert med MØL
Køb billet HER.

Dørene åbner kl. 19:00
Talken starter kl. 19:10


Læs mere HER.
Følg med i Facebookeventet HER.
MusicCityAarhus_logo2

Vi bruger cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside.