Music City Aarhus 2022 lancerer Aarhus’ nye landmarks på legendariske musiksteder i byen

Den 23. august inviterer Music City Aarhus 2022 byens borgere til et gratis lanceringsarrangement i anledning af byens nye musikhistoriske landmarks og nyudgivne podcast under titlen “Byens Lydspor”.

Et arnested for fremtidens punkscene. En jazzklub, der kunne måle sig med dem i New York. Stedet, der dannede base for byens symfoniorkester og hele den klassiske musikscene, som Aarhus er kendt for idag.

Det er nogle af de steder og historier, man som borger og turist kan blive klogere på, når man besøger Aarhus’ nye musikalske landmarks under titlen Byens lydspor, som er blevet rejst i forbindelse med Music City Aarhus 2022. Den 23. august udkommer podcasten Byens lydspor – fortællinger fra legendariske musiksteder i Aarhus, der præsenterer 7 podcastafsnit, der hver knytter sig til et sted, man kan besøge på sin vandring langs skilteruten.

Det markerer Music City Aarhus 2022 i samarbejde med Århus Stiftstidende med et gratis arrangement på Café Stiften, hvor P4-værten Jesper Nyborg vil interviewe sanger, musiker og Aarhus-entertainer Mek Pek til en snak om anekdoter og røverhistorier fra det aarhusianske musikliv.

“De musikalske “landmarks” var faktisk en af de første idéer, der kom på banen, da vi gik i gang med at udvikle rammerne for Music City Aarhus 2022. Der er ingen tvivl om, at vi med musikbyåret ønsker at sætte fokus på musikkens fremtid i Aarhus, men vi må ikke glemme den stærke historie, som musikken har givet byen. Derfor er vi også meget glade for, at vi nu kan give byens borgere og besøgende en særlig oplevelse ved både at besøge stederne og lytte med på historierne – fortalt af de aktører, der var med dengang,” udtaler Jesper Mardahl, sekretariatsleder for Music City Aarhus 2022.

Byens Lydspor er et projekt, der er søsat af Music City Aarhus 2022 i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv. Projektet præsenterer 10 skilte på 10 musikhistoriske lokationer i Aarhus, som man kan læse mere om på Music City Aarhus 2022’s hjemmeside ved at scanne en QR-kode på skiltet. Et eksempel er den gamle jazzklub Tagskægget – en lille, intim jazzklub i Klostergade, der eksisterede i en årrække fra 1969, og som har været besøgt af internationale jazzstjerner som Keith Jarrett, Bill Evans og Duke Ellington.

“I den årrække har jeg været der mindst 100 gange. Det var en enorm inspiration at høre noget af den jazz, som var skabt her og nu, man mødte de musikere, som havde været med til at skabe musikken. Det betød så meget for os allesammen, at vi mødte og hørte den musik, at vi selv blev inspirerede til at spille noget mere moderne jazz,” fortæller Jens Klüver, jazzmusiker og grundlægger af Klüvers Bigband (nu Aarhus Jazz Orchestra) i en af podcastepisoderne, der knytter sig til skiltet om jazzklubben Tagskægget.

Byens Lydspor er en hyldest til Aarhus’ musikhistorie, som byen idag står på skuldrene af. Når musikåret 2022 lakker mod enden, driver Aarhus Stadsarkiv projektet videre, så interesserede kan blive ved med at se, mærke og lytte til musikhistoriens vingesus i byen.

”Aarhus’ historie udfolder sig til sit helt eget lydspor. Hvert sted har sin egen lyd, og en by som Aarhus har mange. Men lyden er nogle steder forstummet, fordi stikket er trukket ud og et koncertsted er flyttet eller nedlagt. Minderne lever, og det er dem, der bliver fortalt i den nye podcast. Det er en stor glæde for stadsarkivet at være med til at fortælle historien om Aarhus som musikby ved hjælp af skilte i byen, hjemmeside og podcast,” siger Søren Bitsch, Aarhus Stadsarkivar.

FAKTA

  • Lanceringen af Byens Lydspor finder sted på Café Stiften den 23. august kl. 16:00 – 17:00, publikum kan høre Mek Pek blive interviewet af P4-værten Jesper Nyborg
  • Byens Lydspor er titlen på Aarhus’ nye musikalske landmarks
  • Byens Lydspor præsenterer ti informationsskilte på ti historiske musiksteder
  • 7 af skiltene har sit eget podcastafsnit, der udfolder nogle særlige historier omkring stedet, fortalt af en aarhusiansk musikpersonlighed
  • På hvert skilt finder man en QR-kode, der leder læseren ind på Music City Aarhus 2022’s hjemmeside, hvor man kan læse mere om stedet samt høre podcast
  • Byens Lydspor er skabt i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv, der driver projektet videre, når Music City Aarhus 2022 er slut
  • Byens Lydspor er skabt med støtte fra Kirsten og Gunnar Fonden, Aarhus Kommune, Aarhus Stadsarkiv, Århus Stiftstidende og Promus.

Flere nyheder

Aarhus’ nykomponerede børnesang udgives som noder til alle folkeskoler i byen

‘Solens sang’ er navnet på byens nye børnesang, som blev komponeret af sanger, producer og sangskriver Katrine Stochholm samt en række skolebørn i foråret 2022. Sangen blev fremført for første gang for Dronningen til Hendes Majestæts Regeringsjubilæum i Mindeparken den 3. juni, og nu bliver sangen udgivet som noder og uddelt til alle folkeskoler i byen.

Læs mere »
MusicCityAarhus_logo2

Vi bruger cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside.